LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

“Ik zie graag dat het netjes is”


“Als ik door het dorp loop, vliegt het me aan. Overal vuilnis. Ik zie graag dat het netjes is. En daarom verzamel ik afval, voornamelijk blik. Per jaar zijn dat wel dertig vuilniszakken vol.” Paul Zijlstra (75) maakt elke dag een wandeling door Dalfsen. In zijn jaszak zit standaard een vuilniszak. Ligt er een leeggedronken blikje fris langs de weg, dan neemt Paul het mee naar huis.

Wie: Paul Zijlstra
Leeftijd: 75 jaar
Beroep: oud-bovenbouwdocent Duits
Dalfsen: bijna veertig jaar
Waarom Dalfsen: "Toen ik in Zwolle op het Greijdanus ging werken, wilden mijn vrouw en ik graag in een dorp wonen omdat we gewend waren aan de landelijke omgeving van de dorpen rond Groningen. Vandaar dat we voor Dalfsen hebben gekozen."
Passie:"Schoonhouden van het dorp. Ik hoop dat het aanstekelijk werkt en deel dat graag met anderen."“Ik begon met wandelen op doktersadvies, zo’n drie jaar geleden. Vanwege eerdere hartproblemen zou het volgens mijn arts goed zijn als ik elke dag een uur zou wandelen. Dus nu wandel ik al zo’n drie jaar elke dag één of twee uur. Tijdens mijn wandelingen verzamel ik blik, maar voordat ik begon met mijn dagelijkse wandelingen verzamelde ik al bierflesjes en grote plastic flessen die ik langs de weg zag liggen als ik naar mijn werk in Zwolle fietste. Als ik er op de heenweg één zag liggen, stopte ik, verstopte de fles achter een boom en nam het dan op de terugweg mee naar huis. Voor het statiegeld, haha!”

“Ik zie graag dat het netjes is” Zwolle“Mensen gooien alles van zich af”

Paul Zijlstra


Goed doel


Tegenwoordig concentreert Paul zich voornamelijk op de inzameling van blik. Dit doet hij niet alleen voor het milieu, of het aanzicht, maar ook voor een goed doel. “Het blik dat ik vind trap ik plat, en verzamel ik in een vuilniszak in mijn achtertuin. Dit breng ik naar een metaalhandelaar en die geeft daarvoor een bedrag aan een stichting in Hongarije. Deze stichting verzorgt onderwijs voor zigeuners in Hongarije die dit zelf niet kunnen betalen. Als er geen goed doel aan vast zat deed ik het ook, maar nu is het nog zinvoller.”“Als je onderweg iets tegenkomt, neem het dan mee”

Paul Zijlstra


Bar en boos


Paul heeft een aantal gebieden die hij geregeld afgaat in zijn zoektocht naar blik. “Ik volg vaak de schoolroutes tussen Zwolle en Ommen, daar ligt veel. En bij tankstations, soms zelfs als ze nog niet open zijn. Als je ziet wat er ligt: dat is bar en boos. Mensen gooien alles van zich af, echt bewust gooien ze dingen op straat. Maar ik kan niet alles opruimen, dan kom ik geen kilometer vooruit. Ik kom de gekste dingen tegen. Het gekste? Een stuk ijzer van een meter lang. Dat heb ik later met de auto opgehaald.”
Schoon dorpSchuldig voelt Paul zich niet als hij een dag geen blik heeft verzameld. “Het is misschien zonde dat ik mijn beweging mis, maar schuldig voel ik me niet als ik een dag niet ben geweest. De wandelingen zijn ontspannend voor mij, een soort recreatie. In bepaalde gebieden, zoals bij in- en uitvalswegen, hangplekken van de jeugd en de rotonde bij het station ligt vooral bij mooi weer veel afval. Dan zie je het wel als ik bijvoorbeeld veertien dagen niet op die plek ben geweest.”

“Ik zie graag dat het netjes is” Zwolle“Als ik terug kom van mijn ronde en de straat in loop houd ik wel eens mijn zak omhoog als ik mijn buren tegenkom. Iedereen weet dat ik dit doe. En ik krijg er alleen maar positieve reacties op. Het is mooi als we de boel op een ongedwongen manier netter houden. Ik zou graag tegen anderen willen zeggen: gooi niets op straat. Houd het bij je, en wacht tot je thuis bent. En als je onderweg iets tegenkomt, neem het dan mee. Houd je dorp schoon.”3 Reacties

 • Herman Zwart: op 30 March 2015 om 21:02
  Vanavond telefonisch contact gehad met Paul. Hij belde me op, na publicatie op Dalfsennet.
  Zie:
  http://www.dalfsennet.nl/nieuws/271715/herman-zwart-doet-het-zelf-wel.html

  Ik was vanmiddag een uurtje aan het rapen, toen ik Willy schrijver van Dalfsennet tegen het lijf liep.

  Helemaal een smet Paul.
  ook ik erger me groen en geel aan het schandelijke gedrag van veel mensen: het argeloos weggooien van flesjes, blikjes, zakken met opgegeten McDonnalds resten, sigarettendoosjes, pakjes shag etc etc.
  Ik hoop dat er meer mensen opstaan die helpen Dalfsen schoon te maken/houden !
  Herman Zwart

 • Feiko Zijlstra: op 3 April 2015 om 11:17
  Goed bezig pa!

 • Paulien: op 3 April 2015 om 11:58
  Best trots op mijn vader!
 

3 Reacties