LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk





“We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!”


Niet één, niet twee en ook niet drie. Nee, maar liefst zés groentjes staan in dit artikel centraal. Je moet Groene Helden vaak goed zoeken. Ze zijn doorgaans bescheiden en vinden zelf dat ze niet veel speciaals zijn of doen. Maar deze groep jongelui kregen we vanuit meerdere kanalen mee als tip voor een artikel. Het moest gebeuren!
Het ‘milieuteam’, bestaande uit zes leerlingen uit groep 8 van OBS De Bonte Stegge, richten zich op een schone schoolomgeving en een schoon Dalfsen. Daarnaast proberen ze andere leerlingen en leraren op school milieubewuster te krijgen. Onderweg naar het bos om wat foto’s te maken is al snel te zien dat deze twaalf ogen het laatste jaar getraind zijn in het zoeken naar rommel. Al in de eerste meters zitten er plastic huls, een kapotte voetbal en een oude handschoen in de verzamelbak. Het is wel duidelijk. Hier staat de toekomst!

Wie: Jonah Grobbée, Tom Kulsdom, Isabel Berg, Sanne Hijmans, Anouk Zeedijk en Shaun Kijk in de Vegt.
Leeftijden: bijna 12, 12, bijna 12, bijna 12, 12 en 12.
School: OBS De Bonte Stegge, Dalfsen
Woonplaats: Bijna allemaal Dalfsen. Sanne komt uit Oudleusen, Jonah uit Hessum.
Missie: Een schoner Dalfsen natuurlijk!!



“We hebben goed contact met de gemeente over het afval enzo”

Anouk


Het begin van het team


De Bonte Stegge kent, net als andere scholen, zogenaamde ‘plus kinderen’. Ze hebben net even wat meer uitdaging nodig om het leren aantrekkelijk te houden. Anouk is zo’n pluskind. “We waren op vakantie en op een gegeven moment verveelde ik me. Op een andere plek zie je andere dingen en opeens kreeg ik het idee om wat met het milieu en afval te doen”, zegt Anouk. “Na de vakantie heb ik mijn vriendin Isabel gevraagd om eens verder te denken. Uiteindelijk hebben Isabel en ik het idee voorgelegd aan meester Ezra. Die vond het wel tof!”.
Het idee groeide en al snel kwam er een vragenlijst voor de klas. “We hebben klasgenoten gevraagd hoe ze met het milieu omgaan”, vult Isabel aan. “En of ze wel eens wat achteloos weggooien. Uit alle antwoorden kwamen we toen uit bij Shaun, Tom, Jonah en Sanne”. Die vier sloten zich maar wat graag aan.
Anouk en Isabel zijn de zelfbenoemde voorzitsters van de club. Zij regelen dat initiatieven terechtkomen bij de gemeente, de klassen of andere instellingen. “We hebben goed contact met de gemeente over het afval enzo. Ze denken mooi met ons mee en ze steunen ons met materiaal” zegt Anouk. “Ja, echt wel”, zegt Shaun. “We zijn nu met ze bezig om buitenbakken te krijgen om ook op het schoolplein gescheiden in te zamelen”.

“We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!” Zwolle



“De eerste keer dat wij het bos in gingen achter de school om vuil op te halen kwamen we met twee volle vuilniszakken naar buiten”

Jonah


Van rommel naar vetbol!


Buitenbakken zijn niet het enige waar het milieuteam zich op richt. “We hebben eerst gekeken naar onze manier van inzamelen in de school. Eigenlijk ging alles op één grote hoop en dat paste niet bij hoe we dat allemaal thuis doen”, zegt Anouk. “Onze schoonmaakster op school haalt nu alleen nog het restafval op, maar dat is nu nog een klein beetje”, geeft Tom aan. “We hebben bij de gemeente speciale gescheiden afvalbakken aangevraagd voor alle klassen”, vervolgt Anouk weer. “Alles gaat in een speciale daarvoor bestemde bak. Alle GFT afval wordt om beurten door kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 opgehaald”. Ter illustratie trekt Shaun een prachtig uitgewerkt schema van de ophaaldiensten van het magneetbord.
“Toen we de afvalbakken kregen, zat er een soort beschermingsnet omheen. Iemand riep toen ‘hé dat lijkt wel een netje van het vogelvoer’. We hebben toen vet, vogelvoer en wormpjes verzameld en van al dat afvalmateriaal een boel vetbollen gemaakt”, zegt Sanne trots. “De bollen zijn verkocht op school en we hebben er €36,95 mee opgehaald. We weten alleen nog niet precies wat we ermee willen”, zegt Anouk.




Een schoner Dalfsen...


“De eerste keer dat wij het bos in gingen achter de school om vuil op te halen kwamen we met twee volle vuilniszakken naar buiten”, geeft Jonah aan. “Toen hadden we allemaal zoiets van ‘wow’ dit is nodig!”. De wintertijd zorgde natuurlijk wel voor wat minder opbrengst. “Maar we mogen van meester ook niet zo vaak meer naar buiten voor afvalrapen. We hebben straks CITO-toetsen en daar moeten we ons goed op voorbereiden”, merkt Anouk natuurlijk terecht op. “Als we nu de deur uitgaan horen we wel eens jaloerse klanken. ‘Alweer?’ wordt er dan geroepen. Daarom mogen nu steeds twee andere kinderen meehelpen. Dat helpt ook het idee te verspreiden”.
Bij de vraag: “Gooi je zelf wel eens wat achteloos van je af?”, kijkt een gedeelte van de groep met een guitige blik naar het plafond. De lichaamstaal spreekt boekdelen. Eerlijke boekdelen, dat dan weer wel!

“We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!” Zwolle



“Op school geven we her en der soms presentaties over milieu-onderwerpen. Ook voor de meesters en juffen. Alles om iedereen wat kennis bij te brengen”

Isabel


Wat nog meer?


“Op school geven we her en der soms presentaties over milieu-onderwerpen. Ook voor de meesters en juffen. Alles om iedereen wat kennis bij te brengen”, zegt Isabel. “16 maart gaan we met de school naar de ROVA om daar het afvalverwerkingsproces te bekijken”, zegt Anouk trots. “De gemeente had ons gezegd dat zoiets mogelijk was en dat we gewoon moesten vragen. Meester heeft ons daar mee geholpen en zo gaan we dus maar mooi op pad!”.

“We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!” Zwolle “We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!” Zwolle




Een kijk in de toekomst...


Een goed initiatief met goede navolging groeit natuurlijk. En dat is ook bij het milieuteam zo. “We krijgen nu zoveel mails van de gemeente, ROVA en van school en kinderen, daar willen we eigenlijk wel een eigen mailadres voor hebben”, zegt Isabel. “Maar er is een ruimte die het milieuteam misschien mag gaan gebruiken. Daar hebben we zelf niet zoveel meer aan, maar onze opvolgers misschien wel”, zegt Isabel.
Die opvolging en de nazorg is duidelijk goed doordacht. “In groep 7 van nu laten we weer een vragenlijst rondgaan. Aan de hand daarvan bepalen wij wie het nieuwe milieuteam wordt, want het moet gewoon doorgaan. We hopen dat het idee blijft hangen”, zegt Anouk met een streng gezicht. “En we komen zeker een keertje onverwacht checken als we op de middelbare zitten!” vult Tom aan.



“We komen zeker een keertje onverwacht checken als we op de middelbare zitten!”

Tom

De Bonte Stegge mag met recht trots zijn op dit prachtige initiatief van deze 6 jongelui en de opmerkzame, vooruitziende blik van meester Ezra Yedema. Ook de buurt rondom de school vaart er wel bij. Hoewel ze allemaal geen directe ambities hebben om later in de milieuhoek te gaan werken vinden ze allemaal dat het wel bijdraagt aan de manier van gedragen in de toekomst. Ze zijn hoopvol voor Dalfsen, maar zien ook dat er in Nederland wel een tandje bij moet. Een volwassen blik op een schone toekomst.
Jonah, Sanne, Isabel, Shaun, Tom en Anouk, heel veel succes!

“We wisten allemaal: ‘WOW’ dit is écht nodig!” Zwolle




v.l.n.r: Shaun, Jonah, Tom, Anouk, Isabel en Sanne




Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image






 

Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image