LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

“Het zou mooi zijn als ik er mijn werk van kan maken!”


Opeens stond hij op de nieuwspagina van TV-Oost en ook Dalfsennet had hem snel gevonden. Quinten Bulte. Hij maakte een prachtige foto (zie onderaan) en stuurde hem op naar de Frans Lanting Photo Award 2015 van het Wereld Natuur Fonds. Ook daar waren ze onder de indruk en nu maakt hij kans om in zijn leeftijdscategorie winnaar te worden!
Maar bij Quinten draait het niet alleen om foto's. Zijn ouders zijn namelijk tien jaar geleden vanuit Maassluis naar Dalfsen verhuisd om te ontsnappen aan de drukte en de stedelijke omgeving. Ze wilden dat hun kinderen op zouden groeien in een dorpse, rustige maar vooral groene omgeving.
Tot op de dag van vandaag is Quinten nog blij met de keuze die zijn ouders destijds maakten. Hij maakt er gretig gebruik van!

Wie: Quinten Bulte
Leeftijd: 18 jaar
Beroep: Student Gymnasium Celeanum, 6e klas
Dalfsen: Sinds 2005
Passies: vlinders, fotografie, dieren en natuur algemeen“Soms schiet ik een serie van honderden foto's, maar dan zitten er maar 3 of 4 mooie bij”

Quinten Bulte


De fotograaf groeit


Quinten fotografeert nu zo'n vier jaar. “M'n techniek wordt steeds beter” zegt hij. “Ik weet steeds beter wat de lenzen doen, welke instellingen ik wanneer moet hebben en welke hoek goed is”. Dan loopt hij naar de kast in de woonkamer en komt trots terug met een prachtige afbeelding van een waterjuffer op een sprietje pitrus. “Deze foto van mij was vorig jaar genomineerd voor de WNF award. Helaas is het niks geworden, maar hij heeft wel in het Museon in Den Haag gehangen!”.
Vlinders en insecten fotograferen is bepaald geen sinecure, weten we bij Groen Gebogen. “Ik ben behoorlijk perfectionistisch”, geeft Quinten aan. “Soms schiet ik een serie van honderden foto's, maar dan zitten er maar 3 of 4 mooie bij”. Dat klinkt bekend...
Zijn camera is er één waar menig beginnend fotograaf stikjaloers op zou zijn. “Het was een hele investering en ik heb er flink voor moeten sparen. Maar het is het dubbel en dwars waard. Zeker met die fijne 105mm macrolens erop”....Dat klinkt nog bekender!

“Het zou mooi zijn als ik er mijn werk van kan maken!” Zwolle
www.insectenfotografie.nl


Het is niet alleen het beestje en de foto zelf die hem boeien. “Ik vind het leuk om iets te schrijven over het onderwerp. Voor mezelf, maar ook om andere mensen iets te leren over het onderwerp. Daarom ben ik ook begonnen met mijn website insectenfotografie. Eerst wilde ik alle soorten onderverdelen in een map, maar er zijn er zoveel. Nu pak ik alleen de mooiste eruit en schrijf er wat bij”. Het moet eerlijk gezegd, zijn site is een 'plaatje' van plaatjes. Met categorieën als 'Stouteheersbeestjes' en 'Kleurrijke paddenstoelen' wordt de bezoeker zó het beeldscherm in gezogen. “Ik liep al tijden met het idee en de domeinnaam had ik al. Maar ja, als je zó perfectionistisch bent.....dan duurt het ff hè”.
Uiteindelijk wil hij wel graag verder in de fotografiewereld. “Het zou erg mooi zijn als ik natuur en fotografie kan combineren. Er mijn geld mee kan verdienen, maar ik zie nog wel”, voegt hij er nuchter aan toe.“Ik heb dat natuurgevoel denk ik van mijn vader gekregen”
De mooiste plekken


Quinten hoeft niet lang na te denken als we vragen wat z'n favoriete plekjes in Dalfsen zijn. “Het Rechterense Veld vind ik prachtig. Het is er zo rustig en er komen doorgaans weinig mensen. Er zitten veel insecten in de zomer”. Ook de Vecht is voor hem, net als voor velen, een inspiratiebron. “Het is een mooie rivier. Het stuk naar en bij de stuw is een goed gebied om mooie natuurplaatjes te schieten. Meestal ben ik dan alleen met m'n camera en de hele middag op pad”, zegt hij glimlachend.
“Ik heb dat natuurgevoel denk ik van mijn vader gekregen. Hij houdt van rust, wandelen en natuur. We gaan altijd op vakantie naar campings midden in de natuur, liefst buitenaf. Heerlijk, mooie watervallen, beesten, groen. Mijn broertje vindt het helemaal niks. We zijn daarin flink verschillend”

“Het zou mooi zijn als ik er mijn werk van kan maken!” ZwolleEen grote kooi met 3 ratten, 2 terraria met elk een vogelspin en een bak met 3 miljoenpoten.

De kamer van Quinten


Beestenboel


“Al van jongs af aan, vanaf dat ik kon lopen, was ik al bezig met rupsen en vlinders”, zegt Quinten. “Ik kweekte ze op in potjes en zag wel wat er van kwam. Ik ben gek op dieren”.
Thuis bij de familie Bulte is het een flinke beestenboel. Daar is beneden, op 2 katten na, echter niet veel van te merken. Zodra we Quinten's kamer binnenlopen zie je het meteen. Een grote kooi met 3 ratten, 2 terraria met elk een vogelspin en een bak met 3 miljoenpoten. “Die ene, Rosa, is een Chileense vogelspin. Het is een soort beginnersmodelletje. Handzaam, makkelijk in de omgang en als ze al bijten ga je niet meteen onderuit. Het voelt als een wespensteek. Die miljoenpoten vind ik gewoon mooie beestjes.” Helaas wil de vrijwilliger die uit de bak wordt gehaald niet één van z'n pootjes laten zien.
Rondkijkend zien we aan de muur diverse afbeeldingen van vlinders, insecten en andere dieren. Er staat een vitrinekast met een stenenverzameling. Het oogt als een kamer van een ware natuurliefhebber. Net voor we denken dat we in het museum staan, zien we een poster met een schaars gekleed damessportteam.....verdekt achter de rattenkooi.Quinten: Winnaar Young Talent Award WNF-Photo Award
WNF-Photo Award: Winaar Young Talent Award 2015!


Op 13 december 2015 werd Quinten met zijn foto de winnaar van de Young Talent Award bij de landelijke WNF- Frans Lanting Photo Award. In het Museon te Den Haag nam hij de prijs in ontvangst. Topfotograaf Frans Lanting over de foto: “De manier waarop de fotograaf zich hier heeft opgesteld, waarbij hij prachtig gebruik maakt van het tegenlicht, maakt deze foto uitzonderlijk mooi”. En vergeet niet, deze foto is gewoon in Dalfsen gemaakt!

Op de foto is een bandheidelibel te zien. Z'n vleugels zijn bedekt met dauw.

“Het zou mooi zijn als ik er mijn werk van kan maken!” Zwolle

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image


 

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image