LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

500 soorten dag op 16 mei 2015


Op 16 mei organiseerde Groen Gebogen in samenwerking met ecoloog Erwin Goutbeek een 500 soortendag. Van 06:00u tot 12:00u werden alle planten en dieren die tijdens een gevarieerde fietstocht werden gevonden ook geteld. Over de ochtend fietsten 15 enthousiaste deelnemers mee. Ook waren in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen nog 11 thuiswaarnemers actief.

Voor een foto-impressie van deze dag kunt u kijken op onze facebook pagina

Hieronder een aantal beelden en een indruk van deze dag.


Kort verslag van de dag


Om zes uur startten 10 deelnemers onder een dreigende wolkenhemel met de fietstocht. Deze leidde langs de waterinlaat vlakbij het station, de oude Vechtarm, de Marshoek, Emmen en omgeving, landgoed Den Aalshorst en het Rechterense veld. Ruwweg loopt de tocht van 0m NAP naar 4 รก 5m +NAP. Op deze manier kom je verschillende mooie en zeer diverse biotopen tegen.
Door de dag heen zijn in totaal rond de 430 soorten gevonden door de deelnemers en een aantal thuiswaarnemers. De mooiste soorten zijn volgens Erwin toch wel de Kleine Modderkruiper, Ronde Zonnedauw, Moeraswolfsklauw, Boommarter en Lievevrouwebedstro.
Natgeregend en doorweekt, dat waren de deelnemers nagenoeg allemaal. Gelukkig is het enthousiasme de hele tocht blijven hangen......Scheppen naar beestjes - rivierkreeftjes gevonden!

500 soorten dag op 16 mei 2015 Zwolle 500 soorten dag op 16 mei 2015 ZwolleIk ken het landschap als beeld, maar nu zie ik pas hoe dat beeld in detail is opgebouwd. Prachtig!

Een deelnemer

Kleine modderkruiper - larve van de glazenmaker (libelle)

500 soorten dag op 16 mei 2015 Zwolle 500 soorten dag op 16 mei 2015 ZwolleBloeiend veld bij de Marshoek - Uitgebloeide paardenbloem

500 soorten dag op 16 mei 2015 Zwolle 500 soorten dag op 16 mei 2015 ZwolleWat een soortenrijkdom! Nooit geweten dat dat allemaal zo vlakbij was. Trots op Dalfsen en haar natuur!

Een deelnemer

Zoeken bij Den Aalshorst - Uitleg over uilenballen op het Rechterense veld

500 soorten dag op 16 mei 2015 Zwolle 500 soorten dag op 16 mei 2015 ZwolleEen bijzondere vondst. Ronde Zonnedauw!
De plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar zeer sterk afnemend en wordt daarom wettelijk beschermd.
De plant vangt kleine insecten (voornamelijk vliegen) en spinnen. Het doet dit door middel van bladeren die voorzien zijn van klierharen waarop aan het uiteinde een druppeltje kleverige afscheiding zit (de 'dauw'). Als een vliegje op het blad landt kleeft het vast, het blaadje rolt zich vervolgens langzaam op om de prooi te verteren.

500 soorten dag op 16 mei 2015 Zwolle